网站首页  用户名:密码:记住登录名

张鹏林的博客

个人档案

张鹏林

西安交大
室内设计师

日志分类

最近访客

最新评论

统计信息

博客:60 篇
评论:0
访问:正在读取...

日志

拥有花园和独特屋顶的日本住宅 / ARII IRIE ARCHITECTS

(2017-05-27 14:23)
标签:

项目位于日本中部南侧沿海城市滨松,当地气候温暖舒适。该住宅为一座1983年建成的老房的延伸,但二者并不相连。设计没有强调新旧建筑之间的对比,而是旨在将两栋住宅融为一个整体。建筑线性的体量在东西方向上延伸,三个体块之间形成花园和露台等活动空间。新建筑的屋顶与老建筑相呼应,表现了新与老之间的延续。

The house is located in Hamamatsu, a city located on the southern coast of Central Japan, known for its warm climate. The house is a detached extension of an existing house built in 1983. Our aim was to create a whole, old and new altogether rather than emphasizing the contrast between the two. Linear volumes stretching in the east-west direction, spread over the site leaving spaces in between, which are terraces and gardens. The group of roofs of the new volumes relate to that of the existing house, creating a sense of continuation between old and new.

▼住宅外观,新建筑的屋顶与老房相呼应,external view of the house, the roof of the new

▼剖面图,建筑之间设有庭院,新建屋顶与原有建筑屋顶相呼应,section showing the gardens between the volumes and the relationship between the new and old roofs

▼体块之间设有日式花园和露台,墙面采用波形板,简洁而现代,Japanese garden and terrace between the volumes, external walls are composed of corrugated panels, giving a sense of simple and modern

建筑包含有日本住宅中常见的木结构元素,它们被别出心裁地运用在了家具和储物单元,梁柱以及屋顶中。家具之间设有滑动门窗,可以完全打开以连通室内空间和老住宅。屋顶从梁上抬起了一段距离,人们待在室内,会觉得自己仿佛在有顶的室外空间之中。项目体现了建筑师寻找室内与室外,新与旧之间的新关系的尝试。

The house is conceived of familiar wood construction elements, which make up the majority of houses in Japan, composed in a slightly unfamiliar way: furniture/storage units, beams, studs, and the roof. In between the furniture units are sliding windows and doors that can be fully opened, which connect the detached interior spaces, and the existing house together. The roof is lifted up from the beams, making the indoor somewhat like covered outdoor space. The project is an attempt to seek new relationships between indoor and outdoor, old and new.

▼入口空间,木材内装显得温馨而安静,通过拉门与走廊相连,entrance with wooden materials creating a warm and quiet ambience, connecting to the corridor through sliding door

▼开敞的客厅和餐厅,屋顶抬起引入充足自然光照,open living and dining area, raised roof bringing plenty of natural light into the space

▼家具间的木制滑门打开后形成连续开敞的空间,continuous open space created by fully opened wooden sliding doors and windows between the furniture

▼室内以深色木材为主,室内外空间在物理和视觉上相互联系,interior mainly composed of dark colored wood, the outdoor and indoor spaces are connected in both physical and visual ways

▼ 夜景,night view

▼平面图,plan

Project Data
Number of Floors: 1
Area: 125.8m2
Year: 2016

Project Credits
Architect: ARII IRIE ARCHITECTS / Atsuo Arii
Structural Design: Mika Araki
Contractor: Sugiuragumi
Photography: Daici Ano

分享到 分享到豆瓣 分享到开心网 分享到新浪微博 分享到人人网
评论 (0) | 阅读 (121) | 类别  

所有评论

登录发表评论
用户名   密码   注册